Royal Mail придобита за 4,6 милиарда долара от чешкия милиардер Кретински

Съветът на директорите на International Distributions Services, компанията майка на британския пощенски оператор Royal Mail, обяви, че е приела твърда оферта за покупка на стойност 3,6 милиарда британски лири от чешкия милиардер Даниел Кретински, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Съветът на директорите на International Distributions Services и на AP Corporate Group, собственост на Кретински, който вече притежава 27,6% от британската компания, са постигнали споразумение за основните условия на офертата на стойност 370 пенса на акция, според комюнике, публикувано на сайта на Лондонската борса.

Придобиването обаче трябва да бъде одобрено от акционерите.

Офертата предизвика разгорещени дискусии в политическите среди, като Лейбъристката партия, за която се очаква да бъде големият победител на изборите на 4 юли, изпрати писмо до Кретински, в което поиска гаранции, че Royal Mail ще остане във Великобритания, ще плаща данъци там и ще запази централата си.

„Royal Mail е част от британската социална структура от стотици години. AP Corporate Group изпитва най-голямо уважение към историята и традицията на Royal Mail и аз съм наясно, че притежанието на тази компания ще доведе до големи отговорности“, увери Кретински, цитиран в комюникето.

В предложението си той се ангажира да поддържа услугата на единна цена за цялата територия на Великобритания, да защитава марката Royal Mail, както и да поддържа централата на компанията в страната.

„Пазарът на International Distributions Services се развива бързо и компанията трябва да ускори трансформацията и инвестициите в модернизацията, за да следва конкуренцията“, добави Кретински.

Royal Mail, бивша държавна компания с история, датираща от над 500 години, беше приватизирана през 2013 година. През последните години тя е пострадала от спад в обема на колетите за доставка, сериозни проблеми в разпространението на пощата и стачка за заплати.

Компанията обяви в петък, че се е върнала към годишни печалби след тежки загуби предходната година.

Related Articles

Преходът към Успех: От Едноличен Търговец към Дружество с Ограничена Отговорност

Преобразуване на вашата дейност от едноличен търговец в дружество с ограничена отговорност: предимства и процеси Преобразуването на вашата дейност от едноличен търговец в дружество с…

Великобритания предприема стъпки за подкрепа на местния бизнес чрез отмяна на митата върху ключови продукти

От 11 април, Великобритания елиминира вносните мита за повече от 120 продукта, включително автомобилни части и плодови сокове, с цел подкрепа на местните компании, засегнати…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *