Британското правителство препоръчва на гражданите да се подготвят с хранителни запаси и вода за извънредни случаи.

Гражданите на Великобритания са призовани да се запасят с консервирана храна, батерии и бутилирана вода като част от нова кампания на британското правителство. Кампанията има за цел да насърчи хората да се подготвят за извънредни ситуации, като наводнения, прекъсване на електрозахранването и биосигурностни кризи като нова пандемия. Тази инициатива бе представена от заместник министър-председателя Оливър Даудън, който откри и нов уебсайт със заглавие “Пригответе се” (Prepare), насочен към подпомагане на домакинствата да намалят потенциалните щети от различни рискове.

Правителството препоръчва гражданите да имат запас за три дни, включващ бутилки с вода, консерви и основни медицински консумативи. Даудън подчерта, че целта не е трупане на запаси, а разумна подготовка, като посочи, че тези мерки са част от Националния регистър на риска на правителството.

Въпреки това, търговците на дребно предупредиха гражданите да не купуват стоки на едро, следвайки съветите, като подчертаха, че повечето домакинства вече разполагат с достатъчно трайни продукти. Андрю Опи от Британския консорциум за търговия на дребно обясни, че е разумно да се снабдят с допълнителна храна, но не е необходимо да се презапасяват.

Даудън също така обяви създаването на национална “академия за устойчивост”, която ще предоставя обучение и ресурси за справяне с бъдещи пандемии, природни бедствия и кибератаки, като допълнително засили готовността на обществото и бизнеса за подобни рискове.

Related Articles

Рекорден брой хора, търсещи убежище, прекосяват Ламанша с малки лодки през 2024 година

През първите шест месеца на тази година рекорден брой мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки, достигайки Великобритания. Според данни на британското Вътрешно министерство, 12,901…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *