Българите в Англия отхвърлят статуквото: ПП-ДБ и „Възраждане“ водят в изборите

Изборите за български парламент в Обединеното кралство, проведени тази неделя, разкриха интересни резултати и нови тенденции в предпочитанията на българските избиратели. Победител е коалицията ПП-ДБ, следвана от “Възраждане”, а на трето място се нарежда изненадващо новата партия „Величие“.

При сравнително ниска избирателна активност, българите във Великобритания упражниха правото си на глас в 118 избирателни секции из цялата страна. Макар и с по-малка разлика в сравнение с предишните избори, ПП-ДБ запази водещата си позиция с 24,01% от гласовете. „Възраждане“ следва плътно с 21,93%.

Най-голямата изненада на тези избори е новата партия „Величие“, която успя да спечели 16,21% от гласовете и дори победи в някои секции. В класацията следват ИТН с 12,49% и ГЕРБ-СДС, които получиха едва 8,47%. Важно е да се отбележи, че ГЕРБ-СДС, които управляваха България през последните 15 години, явно не са получили подкрепата на българите в Англия.

Изборният ден премина спокойно, с изключение на някои напрежения в секциите в посолството поради особеностите на европейския вот. Понеже Обединеното кралство вече не е член на ЕС, гласуването можеше да се осъществи само на територията на посолството, а някои избиратели не бяха наясно с условието за уседналост в България или друга страна членка на ЕС през последните три месеца.

Около 20 000 българи участваха в изборите за Народно събрание, докато във вота за Европейски парламент участваха около 500 души. В тези избори ПП-ДБ отново получиха най-много гласове – малко над 41%, следвани от „Възраждане“ и „Величие“.

Тези резултати ясно показват, че българите във Великобритания не подкрепят левите бивши комунистически партии, както и управляващата коалиция ГЕРБ-СДС. Те предпочитат нови и обещаващи политически сили, които могат да донесат промяна и нови перспективи за бъдещето на България.

Related Articles

Рекорден брой хора, търсещи убежище, прекосяват Ламанша с малки лодки през 2024 година

През първите шест месеца на тази година рекорден брой мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки, достигайки Великобритания. Според данни на британското Вътрешно министерство, 12,901…

Наследството на Брекзит: Повече от 70% от британците вече мислят, че излизането от ЕС е било грешка

Според допитване на Националния център за социални изследвания, цитирано от “Ройтерс”, трима от четирима британци вече вярват, че излизането на Обединеното кралство от ЕС през 2020 г. е било погрешно решение.

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *