Наследството на Брекзит: Повече от 70% от британците вече мислят, че излизането от ЕС е било грешка

Според допитване на Националния център за социални изследвания, цитирано от “Ройтерс”, трима от четирима британци вече вярват, че излизането на Обединеното кралство от ЕС през 2020 г. е било погрешно решение.

На 4 юли Великобритания ще проведе парламентарни избори – първите след Брекзит.

Проучването на социалните нагласи във Великобритания, осъществено от Националния център за социални изследвания, разкрива, че само 24% от анкетираните смятат, че страната трябва да остане извън ЕС, в сравнение с 36% през 2019 г. и 41% през 2016 г., когато беше проведен референдумът за Брекзит.

Допитването показва по-негативни мнения за въздействието на Брекзит върху икономиката и имиграцията в сравнение с 2019 г., когато бяха последните избори. Промяната е особено забележима сред тези, които гласуваха за напускане през 2016 г.

Приблизително 40% от гласувалите за напускане смятат, че икономиката е влошена вследствие на Брекзит, сравнено с 18% през 2019 г. Около две трети от анкетираните сега са убедени, че имиграцията е нараснала вследствие на напускането на ЕС, в сравнение с едва 5%, които са очаквали такова развитие.

“Изглежда, че за мнозина от тези, които гласуваха за напускане на ЕС, Брекзит не донесе очакваните резултати,” се казва в доклада, съавтор на който е експертът по социологически проучвания Джон Къртис.

Проучването, обхващащо 5578 души и проведено между 12 септември и 31 октомври миналата година, също така установи, че общественото доверие и доверието в правителството са спаднали до рекордно ниски нива. Около 45% от анкетираните заявяват, че “почти никога” не вярват, че британските правителства поставят нуждите на нацията над партийните интереси.

Related Articles

Рекорден брой хора, търсещи убежище, прекосяват Ламанша с малки лодки през 2024 година

През първите шест месеца на тази година рекорден брой мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки, достигайки Великобритания. Според данни на британското Вътрешно министерство, 12,901…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *