ВЪЗРАЖДАНЕ НА СТРОИТЕЛНИЯ СЕКТОР ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

След полугодишен период на спад, строителният сектор във Великобритания отбеляза възстановяване и растеж в началото на тази година. Повишените нива на комерсиална работа допринесоха за най-бързия темп на растеж за последните шест месеца. Оптимизмът сред участниците в сектора се засили, като 53% от тях прогнозират повишение на производството през предстоящата година, докато само 5% очакват намаление. Това е най-силният оптимизъм, регистриран от май 2021 година.

Въпреки това, секторът се сблъсква с няколко предизвикателства, включително недостиг на работна ръка, финансови ограничения и недостиг на материали. Работните натоварвания в сектора нарастват, като инфраструктурният сектор показва здравина и устойчивост. Въпреки тези положителни тенденции, условията на кредитиране продължават да бъдат предизвикателство, макар и да има признаци за известно облекчение.

Недостигът на работна ръка остава сериозен проблем, като особено трудно се намират количествени сътрудници и специализирани занаятчии. Предвиденият ръст на набирането на служители и инвестициите в обучение и развитие на работната сила показват солиден оптимизъм сред фирмите, въпреки нарастващите финансови ограничения и непрекъснатите предизвикателства, свързани с недостига на материали.

Изправени пред продължаващата двуцифрена инфлация, компаниите в строителния сектор могат да очакват още по-големи предизвикателства, особено ако се увеличат базовите лихвени проценти. Въпреки тези предизвикателства, секторът показва устойчивост и адаптивност, което предвещава положителни перспективи за бъдещето.

Източници:

  • Изследване на RICS UK Construction Monitor за първото тримесечие на 2023 година, което отбелязва растеж на работните натоварвания и продължаващите предизвикателства в сектора​ (RICS)​.
  • Yahoo Finance съобщава за ускорен растеж на строителния сектор във Великобритания, като отбелязва най-бързия темп на растеж за последните шест месеца​ (Yahoo Finance UK)​.

Related Articles

Българите в Англия отхвърлят статуквото: ПП-ДБ и „Възраждане“ водят в изборите

Изборите за български парламент в Обединеното кралство, проведени тази неделя, разкриха интересни резултати и нови тенденции в предпочитанията на българските избиратели. Победител е коалицията ПП-ДБ,…

Българи организирали най-голямата кражба на социални средства в историята на Великобритания

Организирана престъпна група, съставена от български граждани, е осъществила най-мащабната измама със социални помощи в правната история на Великобритания между октомври 2016 г. и май…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *