Хиляди се събраха в Стоунхендж, за да отпразнуват лятното слънцестоене

Около 15 000 души се събраха в Стоунхендж, за да наблюдават традиционния изгрев в деня на лятното слънцестоене. “Инглиш херитидж” – организацията, която стопанисва този древен исторически паметник, отваря мястото всяка година, за да позволи на посетителите да се насладят на това специално събитие сред монолитите на Стоунхендж, разположен близо до Солсбъри в графство Уилтшир.

Тази година, въпреки намесата на активисти от Just Stop Oil, които напръскаха някои от камъните с оранжева прахова боя в сряда, събитието се проведе без сериозни проблеми. “Инглиш херитидж” успя да отстрани боята със специален въздушен вентилатор и имаха късмет, че не валя дъжд, защото контактът с вода би могъл да причини поражения.

Лятното слънцестоене е една от редките възможности, когато хората могат да се приближат до древния паметник. Хора от цял ​​свят се стичат, за да видят това събитие на 5000-годишното място. Стоунхендж беше отворен в четвъртък вечерта, когато много хора се събраха за залеза и останаха през цялата нощ, за да наблюдават изгрева на следващата сутрин. Появата на слънцето беше посрещната с барабани и аплодисменти.

Лятното слънцестоене беше отбелязано и на други места в Западна Англия, където също има древни каменни кръгове.

Related Articles

Рекорден брой хора, търсещи убежище, прекосяват Ламанша с малки лодки през 2024 година

През първите шест месеца на тази година рекорден брой мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки, достигайки Великобритания. Според данни на британското Вътрешно министерство, 12,901…

Нов AI метод за ранно откриване на сърдечни удари може да се прилага във Великобритания

Изследователи от Оксфордския университет разработиха революционна технология, която може да открива скрити данни в КТ сканирания и да предвижда риска от сърдечни удари до десет…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *