Рекорден брой хора, търсещи убежище, прекосяват Ламанша с малки лодки през 2024 година

През първите шест месеца на тази година рекорден брой мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки, достигайки Великобритания. Според данни на британското Вътрешно министерство, 12,901 души са предприели това опасно пътуване от януари до юни, надминавайки предишния рекорд от 12,747 души през 2022 г.

Тази година броят на пристигащите е със 17% по-висок в сравнение със същия период на миналата година (11,433) и с 8% по-висок в сравнение със същия период на 2022 г. (11,975). Миналата година общо 29,437 души са пристигнали във Великобритания след прекосяването на Ламанша, което е с 36% по-малко в сравнение с рекордните 45,774 души през 2022 г.

От 2018 година насам, когато започва миграционната криза във Великобритания, общо 127,246 души са прекосили Ламанша. Откакто Риши Сунак, който обеща да „спре лодките“, стана министър-председател, броят на пристигналите достигна 49,964 души.

Британското правителство твърди, че продължава да „затяга контрола“ върху пресичането на Ламанша. „Непрекъснато се адаптираме и увеличаваме усилията си, за да отговорим на променящите се тактики на сериозните престъпни банди, които улесняват тези невероятно опасни пътувания“, казва говорител на правителството.

Тази година френските власти са предотвратили повече от 8000 опита за преминаване. Над 10,000 нелегални мигранти са били върнати в страните си на произход. Министрите обещават да продължат плана за изпращане на мигранти в Руанда, ако консерваторите спечелят изборите. Този план предвижда мигрантите, които кандидатстват за убежище във Великобритания, да бъдат изпращани в африканската страна, където да изчакват обработването на молбите си за международна закрила.

Лейбъристите обаче се противопоставят на този план и обещават да пренасочат парите за мерки за подобряване на работата на правоохранителните органи в борбата срещу незаконната имиграция.

Тази статия е базирана на информацията от в. „Гардиън“

Related Articles

Британски планове за експулсиране на мигранти: Нов ход в управлението на имиграцията

В стремежа си да контролира нелегалната имиграция, Великобритания възлага своя фокус върху депортацията на мигранти, които са преминали границите ѝ без необходимите документи. Източници от…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *