Наемите във Великобритания може да скочат двойно идните години

Британските наематели се сблъскват с перспективата за значително увеличение на разходите за жилище през следващите години, според анализ на Resolution Foundation, предаден от Bloomberg. Очаква се средният наем да нарасне с 13% в следващите три години, което ще засили съществуващата криза с разходите за живот за много наематели във Великобритания. Увеличението на наемите ще надхвърли очаквания ръст на заплатите за периода, което може да доведе до допълнителен натиск върху финансите на британците, въпреки забавянето на инфлацията към целевите стойности на Английската централна банка от 2%.

Особено засегнати от тази тенденция са по-младите генерации, които представляват значителна част от наемателите в страната. Те се сблъскват с още по-големи трудности при подновяването на наемните си договори заради високите пазарни цени на новите наеми. От началото на 2022 г. разходите за нови наеми са се увеличили с почти една пета, докато наличните жилища под наем на пазара са значително под нивата от преди пандемията.

Resolution Foundation посочва, че въпреки известно забавяне на увеличението на новите наеми, реалните разходи, които наемателите плащат, ще продължат да бъдат по-високи от техните доходи за няколко години напред. Това положение подчертава Кара Пачити, старши икономист във фондацията, която прогнозира продължително въздействие върху тези, които все още не са се сблъскали с по-високи наемни цени.

Ситуацията с жилищата се превръща в значителен проблем за по-младите избиратели преди предстоящите парламентарни избори във Великобритания. В Лондон, например, много наематели изпитват трудности да съберат необходимия депозит за покупка на собствено жилище. Това може да има отрицателно въздействие върху резултатите от изборите за Консервативната партия на премиера Риши Сунак, особено сред младите хора, родени след началото на 80-те години, като последните проучвания показват значително по-висока подкрепа за лейбъристката опозиция сред тази демографска група.

В заключение, според Resolution Foundation, скокът в наемите може да окаже сериозно въздействие върху британските семейства, като броят на частните наематели

Related Articles

Остри атаки между Сунак и Стармър преди изборите във Великобритания: Дебат и анализ

В последните телевизионни дебати преди предсрочните парламентарни избори следващата седмица, министър-председателят на Великобритания Риши Сунак и лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър се сблъскаха в…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *