Българи организирали най-голямата кражба на социални средства в историята на Великобритания

Организирана престъпна група, съставена от български граждани, е осъществила най-мащабната измама със социални помощи в правната история на Великобритания между октомври 2016 г. и май 2021 г. Те признаха вината си и очакват съдебно разглеждане през май за незаконно придобиване на над 50 милиона паунда, съобщава Sky News. Разследването е извършено в сътрудничество с български партньори и EUROPOL. Един от задържаните в 2021 г. е бил освободен и незабавно е избягал в България, но през февруари 2023 г. е бил екстрадиран обратно във Великобритания.

Групата е поддържала най-малко три “фабрики” в Лондон за производство на хиляди фалшиви медицински удостоверения и подправени документи, в резултат на което ще се състои съдебен процес за измама и пране на пари на 28 май в Кралския съд в Ууд Грийн. На видео, показано от прокуратурата, е видно как членовете на групата разпръскват банкноти у дома си. Сред обвиняемите са Галина Николова (38 г.), Стоян Стоянов (27 г.), Цветка Тодорова (52 г.), Гюнеш Али (33 г., избягалият в България) и Патриция Панева (26 г.).

Те използвали реални хора и откраднати самоличности за подаване на фалшиви заявления за социални помощи чрез системата Universal Credit, която предлага финансова подкрепа за лица с ниски доходи, безработни или неспособни да работят. Полицията е намерила фалшиви документи, британски лири в торби за пазаруване и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки при обиски, извършени след разкриването на схемата през 2021 г.

Прокурорът Бен Рийд описва случая като “сложен и труден”, изискващ “тясно и ефективно сътрудничество” с чуждестранни партньори. Той подчертава, че това е най-голямото дело за измама със социални помощи, достигнало до съда в историята на Англия и Уелс, което е струвало на данъкоплатците над 50 милиона паунда. Прокуратурата и Департаментът за труда и пенсиите (DWP) ще се опитат да конфискуват активи и средства от обвиняемите като част от разследването.

Related Articles

13-годишно българче е заподозряно за убийство на бездомник в Германия

Тринайсетгодишно момче от България е заподозряно в убийството на бездомник в западния германски град Дортмунд, съобщиха полицията и прокуратурата, цитирани от ДПА. Видеозапис от мобилен…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *