Напрежение на Хийтроу: Предстояща стачка може да забави полетите на най-натовареното британско летище

Предстоящата стачка на служителите на граничните сили на летище “Хийтроу”, най-натовареното летище във Великобритания, предизвиква сериозни опасения за забавяне на полетите. Стартът на стачката е насрочен за утре и ще продължи четири дни, като ще обхване терминали 2, 3, 4 и 5. Основната причина за протеста на над 300 членове на профсъюза на обществените и търговски услуги (PCS) е въвеждането на нови ротационни графици, които могат да доведат до принудително напускане на работа на около 250 служители от паспортния контрол.

В отговор на това, друг синдикат, “Юнайт”, също обяви стачни действия на летище “Хийтроу” между 7 и 13 май заради плановете за преместване на стотици позиции извън летището. Тези стачки идват в момент, когато Великобритания изпитва сериозни социално-икономически натиски, включително висока инфлация и криза с разходите за живот, което води до множество стачки през последните години в различни сектори.

Въпреки това, от управата на летище “Хийтроу” заявиха, че имат готовност и планове за действие при извънредни ситуации, които могат да минимизират всякакви негативни последици за пътниците. От вътрешното министерство изразиха разочарование от решението на PCS да премине към стачка, но подчертаха, че са отворени за диалог с цел намиране на компромисно решение.

Related Articles

Наследството на Брекзит: Повече от 70% от британците вече мислят, че излизането от ЕС е било грешка

Според допитване на Националния център за социални изследвания, цитирано от “Ройтерс”, трима от четирима британци вече вярват, че излизането на Обединеното кралство от ЕС през 2020 г. е било погрешно решение.

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *