Великобритания налага строг контрол върху вноса от ЕС

От януари 2021 година, Великобритания въведе нови мерки за контрол върху вноса на пресни хранителни продукти от Европейския съюз. Тези действия идват като част от постепенното разделяне на страната с единния пазар на ЕС, което официално започна след Brexit референдума през 2016 година. Въпреки че големите супермаркетски вериги и основните износители в ЕС са адаптирали към новите изисквания, множество малки търговци предупреждават за възможни забавяния и недостиг на продукти, което може да доведе до повишаване на цените и ограничено разнообразие от стоки.

На 31 януари стартира първата фаза на новия оперативен модел на границите на Великобритания, като се наложиха допълнителни сертификационни изисквания. Втората фаза, която беше въведена наскоро, включва физически проверки на така наречените “среднорискови” продукти, включващи месо, млечни продукти, яйца и някои видове растителна продукция.

Правителството обосновава тези мерки с необходимостта от подобрена биосигурност и предотвратяване на възможно въвеждане на болести и вредители в страната. Министърът на кабинета Луси Невил-Ролф подчерта важността от тези проверки като средство за защита на местната икономика и селскостопанската индустрия.

Въпреки призивите за яснота относно честотата на проверките, правителството заяви, че ще продължи да прилага пропорционален и прагматичен подход, като се фокусира върху стоките с най-висок риск. Очаква се въведените мерки да увеличат годишните разходи за вносителите с 330 милиона паунда и да повлияят минимално на инфлацията на хранителните продукти, с очаквано увеличение от само 0,2% през следващите три години.

Related Articles

Българи организирали най-голямата кражба на социални средства в историята на Великобритания

Организирана престъпна група, съставена от български граждани, е осъществила най-мащабната измама със социални помощи в правната история на Великобритания между октомври 2016 г. и май…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. То тук няма какво да се яде и тия проверки ще правят. 100 грама череши 5 паунда, луди ли са ?

  1. Като българин, живеещ в Англия, мога да изразя притеснение относно въведените нови мерки за контрол на вноса на хранителни продукти от ЕС, тъй като те могат да окажат значително въздействие на моето ежедневие. Въвеждането на физически проверки и допълнителни сертификационни изисквания може да доведе до забавяне в доставките, което би засегнало наличността на пресни продукти в магазините. Това може да се отрази на цените и разнообразието на хранителните стоки, които са налични, особено тези, които са внос от ЕС.

   По-високите цени и ограниченото разнообразие биха били особено трудни за справяне за българската общност тук, тъй като много от нас търсят специфични продукти от ЕС, които често са част от нашето традиционно хранене. Също така, множество българи в Англия са заети в сектори като търговията на дребно и на едро, които може да бъдат пряко засегнати от тези нововъведения.

   Допълнителните разходи за вносителите от 330 милиона паунда годишно също са тревожни, тъй като те вероятно ще бъдат прехвърлени на крайните потребители под формата на по-високи цени на продуктите. Това би могло да доведе до увеличаване на натиска върху домакинските бюджети, което е особено важно в контекста на настоящата икономическа несигурност.

   Общо взето, макар че разбирам необходимостта от подобрени мерки за биосигурност и защита на местната икономика и земеделие, като част от общността тук се чувствам загрижен за въздействието, което тези промени биха могли да имат върху моята способност да намирам и купувам продукти, които отговарят на моите предпочитания и нужди.