Британският външен министър Дейвид Камерън обеща подкрепа на Украйна и призна нейното право на самоотбрана

По време на своето посещение в Киев в четвъртък, бившият британски министър-председател и настоящ външен министър Дейвид Камерън ангажира Великобритания да предоставя финансова и военна подкрепа на Украйна. Камерън обеща украинското правителство да получава по 3 милиарда лири (около 3,74 милиарда долара) годишно за неопределен период, в зависимост от нуждите на страната.

“Предоставихме всички налични в момента ресурси в сферата на въоръженията и оборудването”, заяви Камерън пред агенция “Ройтерс”, подчертавайки ангажимента на Великобритания към украинската кауза.

Камерън подчерта, че Украйна има пълното право да използва предоставените военни средства за отбрана на своя територия и, при необходимост, за удари в Русия, в отговор на агресията на последната. “Украинците имат право да се защитават, особено предвид продължаващите атаки по тяхната територия от страна на Русия”, добави той.

През своето посещение, Камерън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и други високопоставени официални лица, като обяви нови доставки на оръжие, включително прецизно управляеми авиационни бомби, зенитни ракети и оборудване за 100 мобилни зенитни екипа, укрепващи военните способности на Украйна в борбата за национална сигурност и суверенитет.

Related Articles

Нов AI метод за ранно откриване на сърдечни удари може да се прилага във Великобритания

Изследователи от Оксфордския университет разработиха революционна технология, която може да открива скрити данни в КТ сканирания и да предвижда риска от сърдечни удари до десет…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *