Community Forums

Find answers, ask questions, and connect with our
community around the world.

Активност Forums КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ Български празници Гергьовден – традиции и обичаи

 • Гергьовден – традиции и обичаи

  Posted by VoiceUK on April 25, 2024 at 1:31 pm

  Отбелязване на Празника на Смелостта и Традициите

  Гергьовден, празнуван на 6 май, е един от най-обичаните и уважавани празници в България. Този ден е посветен на Свети Георги Победоносец, защитник на християнската вяра и покровител на войската. Свети Георги се чества както от християни, така и от мюсюлмани, като денят съчетава вярата с националната гордост, отбелязвайки също така и Деня на Българската армия.

  Двама братя, два сезона

  Според народни вярвания, Свети Георги и Свети Димитър са близнаци, които разделят годината на два сезона – лято и зима. Гергьовден символизира началото на лятото и се свързва със земеделието и животновъдството, където се почитат традициите на предците.

  Легендата за Георги Победоносец

  Свети Георги е известен с мъченическата си смърт под ръководството на император Максимилиан през 288 г. Освен своята военна роля, той е и символ на пастирите и земеделците, с представи в иконографията като воин на кон, пронизващ дракон.

  Обичаи и ритуали на Гергьовден

  Традиционно, на този ден се пече агне, което е централен елемент на празничната трапеза. Други типични ястия включват млечни продукти, дроб сърма, и обреден хляб, украсен с фигурки, символизиращи богатство и плодородие.

  Коленето на агнето и ритуалите за здраве

  Избира се първото родено мъжко агне, което се заколва в специално оброчище след като се храни със зелена трева и сол. Кръвта от агнето символизира здравето и благополучието на семейството за предстоящата година.

  Започване на деня с благословии и прогонване на злите сили

  Първият ставащ от семейството на Гергьовден бие останалите с коприва за здраве и плодородие. Ранната роса се използва за ритуално къпане, а домашните животни участват в специални обреди за благоденствие.

  Свързване с природата и зеленината

  Зеленината играе централна роля в този празник, символизирайки новия живот и плодовитостта. Домовете и дворовете се украсяват с п

  лодни клонки и цветя, като се отдава почит на силата на природата.

  Ден на храбростта и Българската армия

  От 1926 г. насам, Гергьовден се отбелязва и като празник на храбростта, с военни паради и отдаване на почит към военните подвизи, което утвърждава патриотичния дух на този ден.

  Тези многостранни традиции на Гергьовден правят празника богат на история и култура, отразяващ уникалния дух на българския народ.

  Alexsander replied 2 months, 2 weeks ago 2 Members · 1 Reply
 • 1 Reply
 • Alexsander

  Member
  April 27, 2024 at 1:03 pm

  Здрасти на всички,

  Много яка статия сте споделили за Гергьовден! Винаги ми е било интересно да научавам повече за нашите традиции, и това четиво беше точно по мой вкус. Историите за Свети Георги и как е символ на храбростта ни дават още повече причини да гордеем с този празник.

  С наближаването на 6 май, определено съм във вълнение да се включа в празненствата и да спазя някои от тези обичаи. Това с коленето на агнето и росата за здраве? Брутално е! Надявам се всички да имаме страхотен Гергьовден, независимо къде сме.

Log in to reply.