Community Forums

Find answers, ask questions, and connect with our
community around the world.

Активност Forums КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ Кулинария СТАРИ БЪЛГАРСКИ ЯСТИЯ – РЕЦЕПТИ И ИНФОРМАЦИЯ

  • СТАРИ БЪЛГАРСКИ ЯСТИЯ – РЕЦЕПТИ И ИНФОРМАЦИЯ

    Posted by VoiceUK on April 9, 2024 at 1:39 pm

    1. РИБЕНА САЛАМУРА

    РАЙОН: Поречието на река Дунав
    ОСНОВНИ СЪСТАВКИ: дунавска риба уклей и таранка, домати, люти чушлета, зелени чушки
    ИНФОРМАЦИЯ: Известна е още като дунавска или влашка саламура. Приготвя се от няколко вида пържена дунавска риба – най-често уклей и дунавска таранка. Поднася се силно подлютена с лимон или оцет (по вкус). Може да се каже, че е рибният еквивалент на шкембе чорба. Яде се гореща – веднага след като се свали от котлона или студена – след като е престояла една нощ в хладилника.

    НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

    • риба – около 1 кг, няколко вида, по – голяма
    • домати – 3 – 4 бр.
    • чушки – 3 – 4 бр. сушени
    • чесън – 3 – 4 скилидки
    • копър
    • чорбаджийски чушки – на вкус
    • сол
    • олио

    Подбират се няколко вида риба, добре е да е от по-големите риби. Почистената риба задължително се пече на жар до готовност, след което се обезкостява.

    Доматите също се запичат в жарта, за кратко се слагат и сушените чушки. Продуктите се заливат с вода, добавя семалко олио и се варя на тих огън до пълната им готовност.

    Добавя се сол на вкус, накълцан чесън и копър, както и запечена за кратко чорбаджийска чушка.

    Рибената чорба може и гореща да се яде, може и студена -все е вкусна! С много ракия – задълже!

    Източник: Desislav Alexandrov‎ от Кулинарна мрежа

    VoiceUK replied 3 months ago 1 Member · 0 Replies
  • 0 Replies

Sorry, there were no replies found.

Log in to reply.