• Как да станете самонаето лице в Обединеното кралство

   Самонаемането в Обединеното кралство може да бъде изключително удовлетворяващ и доходоносен начин на живот. Независимо дали сте занаятчия, консултант или фрилансър, самонаемането предлага свобода и контрол върху вашето време и доходи. В тази статия ще разгледаме стъпка по стъпка как да станете самонаето лице в Обединеното кралство и ще предоставим конкретни примери, за да направим процеса по-разбираем.

   1. Разберете какво е самонаемане

   Преди да започнем, нека определим какво означава да сте самонаето лице. Самонаемането означава, че работите за себе си и управлявате свой собствен бизнес. Това може да включва всяка дейност от предоставяне на професионални услуги до производство и продажба на продукти. Като самонаето лице, вие ще бъдете отговорни за намирането на клиенти, управлението на финансите и спазването на данъчните изисквания.

   2. Регистрирайте се като самонаето лицеПример: Мария, фриланс графичен дизайнер

   Мария е фриланс графичен дизайнер, която решава да се регистрира като самонаето лице. За да направи това, тя трябва да се регистрира в HM Revenue and Customs (HMRC). Регистрацията е безплатна и може да се направи онлайн.

   За да се регистрирате, ще трябва:

   • Вашият национален осигурителен номер (National Insurance Number)
   • Вашите лични данни
   • Описание на дейността ви

   След регистрацията, ще получите UTR (Unique Taxpayer Reference) номер, който ще ви трябва за подаването на данъчни декларации.

   3. Водете отчет за приходите и разходитеПример: Иван, строителен предприемач

   Иван е строителен предприемач, който започва собствен бизнес. Той трябва да води подробен отчет за всички приходи и разходи, свързани с бизнеса му. Това включва фактури, квитанции и банкови извлечения.

   Можете да използвате софтуер за счетоводство като QuickBooks или Xero, за да улесните процеса. Редовното водене на отчет ще ви помогне да следите финансите си и да подготвите данъчните си декларации.

   4. Подаване на данъчни декларацииПример: Петър, консултант по маркетинг

   Петър е консултант по маркетинг, който трябва да подава данъчни декларации всяка година. Като самонаето лице, той трябва да подава Self Assessment данъчна декларация до 31 януари всяка година.

   За подаването на данъчната декларация ще ви трябват:

   • UTR номер
   • Данни за приходите и разходите
   • Банкови извлечения

   5. Регистрирайте се за ДДС (VAT), ако е необходимоПример: Анна, собственик на онлайн магазин

   Анна е собственик на онлайн магазин, който генерира годишен оборот над £85,000. Тя трябва да се регистрира за ДДС (VAT). Регистрацията за ДДС може да бъде направена онлайн и включва подаването на тримесечни ДДС декларации.

   6. Осигурете сеПример: Георги, водопроводчик

   Георги е водопроводчик, който работи като самонаето лице. Той трябва да плаща Национални осигурителни вноски (National Insurance Contributions). За самонаети лица има два вида вноски: Class 2 и Class 4. Сумата, която ще трябва да плащате, зависи от вашия доход.

   7. Получете професионална помощПример: Силвия, самонает счетоводител

   Силвия е самонает счетоводител, но тя предпочита да използва услугите на професионален консултант, за да се увери, че всичко е направено правилно. Тя се свързва с LOYALS Accountants & Business Consultants, за да получи професионална помощ с регистрацията, воденето на счетоводство и подаването на данъчни декларации.

   Самонаемането може да бъде прекрасен начин да контролирате кариерата и финансите си. Следването на горепосочените стъпки ще ви помогне да започнете успешно. Ако имате нужда от професионална помощ или просто искате да се уверите, че всичко е наред, не се колебайте да запазите час за консултация с нашите експерти на LOYALS. Ние ще ви помогнем с всичко необходимо, за да стартирате и управлявате успешно своя бизнес като самонаето лице.

   VoiceUK
   1 Comment
   • Изключително полезна статия, браво !💯